Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki to samo zdrowie. Lecz to, co czasami można znaleźć w sklepach niekoniecznie nazwać można sokami. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwasek cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w wielu kartonach i butelkach jest ich znacznie więcej niż owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.
Na pewno znacznie lepiej kupować soki zrobione tylko z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze wytwarza się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Przez to są one pełne witamin i minerałów, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także efektem technologii używanej do ich wytworzenia. Takie soki są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.
Jeśli produkt ma być ważny nieco dłużej, to przetwórnia rzemieślnicza dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.
Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie drobnoustroje, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Dzięki temu ich nalewanie jest niezwykle praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik daje to, że do środka nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.